2018/12/01

Hur hanterar man bäst psykologisk förföljelse? Del 1

Tiga är guld


Den bästa attityden en kvinna kan inta när hon utsätts för psykologisk förföljelse (stalkning) av sin expartner är att aldrig försöka ge igen, aldrig ens ge svar på tal, utan alltid gå undan och i stället koncentrera sig på att samla bevis på övergreppen.

Det här är i korthet de råd som genomgående ges av personer med insikt i ämnet. Att det är en effektiv metod har också visat sig i flera av de fall jag själv följt genom åren.

(Eftersom min egen erfarenhet gäller kvinnor som utsatts för våld av sina exmän har jag valt att skriva den här, liksom andra artiklar i min blogg, ur ett kvinnoperspektiv. Säkert förekommer det fall där rollerna är omkastade.)

Den övergripande principen är: 

Om ditt ex är en kontrollfreak som har bestämt sig för att inte låta dig slippa ur hans grepp med mindre än att du först bryter ihop mentalt och blir förklarad olämplig som förälder, finns det bara ett sätt du kan vinna på: genom att vägra delta i hans spel

För ett spel är just precis vad det är fråga om: det manipulativa spel som narcissister, psykopater och sociopater är så otroligt skickliga i, och som hederliga människor aldrig kan vinna. Ett spel som går ut på att få offret ur balans, så att han ska kunna skylla sitt eget handlande på henne, så att han ska kunna vända hennes reaktioner emot henne, så att han ska få anledning att förakta henne desto mer, så att han ska kunna få andra att tro på att hon är obalanserad och provocerande, och så att han ska kunna kontra varje polisanmälan från henne med en motanmälan.

Glöm aldrig att din plågoande vill att du ska ge dig in i hans spel just därför att han vet att det är ett spel du aldrig kan vinna. I själva verket faller sådana här män aldrig någonsin för kvinnor som inte gjort det fullkomligt klart att de är uppriktiga och ärliga och avskyr allt vad lögn och bedrägeri heter. Om de träffar på en kvinna som de känner på sig har ens ett uns av deras egen fallenhet för lögn och manipulation lägger de genast benen på ryggen. 

Om du är ett typiskt offer för den här typen av man har han alltså bedömt situationen helt rätt: Om du ger dig in i hans spel har du inte en chans mot honom. Varför? Jo, för i motsats till dig har han utvecklat och förfinat sin spelteknik i många år. 

Nog har du väl lagt märke till att han alltid blir i sitt esse, ja att han snarast blir exalterad eller rent av euforisk varje gång han lyckas få dig att ge svar på tal? Varför reagerar han så, tror du? Jo, det är för att han då genast känner segervittring. Av erfarenhet vet han ju att ingen människa född (i synnerhet inte du!) klarar av att bemöta hans grundligt inövade manipulativa debatteknik utan att förlora humöret. Av den anledningen gläder han sig nu åt att du gett honom ytterligare ett gyllene tillfälle att anklaga dig för att vara obalanserad och grälsjuk. Och dessutom har han fått den för honom livsviktiga bekräftelsen på att hans makt över dig är obruten, och att han alltså fortfarande är kapabel att linda dig runt lillfingret. 

(Den specialla teknik narcissister använder för att tillintetgöra alla som har invändningar mot det de säger brukar kallas "narc speak". Googla gärna på termen, eller också kan du följa den här länken: The 8 Most Common Narc-Sadistic Conversation Control Tactics.)

Kom ihåg att för din plågoande har hela er relation alltid varit en fråga om MAKT och KONTROLL – hans gudagivna makt över dig, som han nu till varje pris måste se till att upprätthålla för att försvara sin uppblåsta självbild.

Varje gång du vägrar låta dig provoceras av honom, varje gång du lyckas behålla ditt lugn och lyckas avstå från att svara emot, rycker du således undan mattan för honom. Du gör slut på hans spel innan det ens börjat - och det finns inget han avskyr mer.

Kom ihåg att det är just vetskapen om hur skicklig han alltid tidigare varit att provocera dig som han nu försöker dra växlar på. Om du då vägrar att spela med kan han inte längre vinna över dig! Han kommer kanske inte genast sluta upp med att trakassera och baktala dig (sådana här mäns beteende har oftast starka inslag av tvångsmässighet), men om du inte låter dig dras med i hans spel undviker du åtminstone att förse honom med ny ammunition.

Så om du inte vill spela honom i händerna måste du från och med nu avhålla dig från varje form av meningsutbyte med honom! Låt honom anklaga dig, låt honom håna och smäda dig! Om du inte svarar emot, kommer han inte ha några mer ord från dig att förvränga. Och ingen kommer någonsin kunna styrka hans påstående att du är mentalt instabil! 


Det här förhållningssättet kommer garanterat göra honom osäker och frustrerad. Sådana här män är helt beroende av att ha full kontroll över sin omgivning, och när saker inte längre fungerar som de räknat ut det tenderar de att gripas av panik. 

Och panik är inget bra utgångsläge för den som vill vinna på sikt.


I min nästa artikel kommer jag ta upp vad du själv kan göra för att stärka din egen ställning under tiden du väntar på att han ska framkalla sitt eget fall.

2 kommentarer:

  1. Svåra råd att följa, men det enda som fungerar. Talar av egen erfarenhet. Har märkt att mitt ex blir osäker och begår misstag när jag ignorerar honom. Ser fram emot nästa artikel!

    SvaraRadera
  2. Visst. Det enda som funkar. Men jättesvårt. Mitt ex står utanför huset och väntar på mig nästan varje dag. Jag vågar knappt gå ut. Polisen bryr sig inte. Snart orkar jag inte längre.

    SvaraRadera

Anklagelser om våld mot barn i vårdnadstvister

Det påpekas ständigt att alla (i synnerhet föräldrar) har en moralisk skyldighet att göra en anmälan till socialtjänsten eller polisen om ...