2018/11/22

Anklagelser om våld mot barn i vårdnadstvister



Det påpekas ständigt att alla (i synnerhet föräldrar) har en moralisk skyldighet att göra en anmälan till socialtjänsten eller polisen om man får vetskap om att ett barn far illa. För en mamma som är mitt uppe i en vårdnadstvist med en man hon lämnat just på grund av att han är fysiskt eller psykiskt våldsam är det dock förenat med såväl stora svårigheter som stora risker att göra en sådan anmälan – om hon inte har mycket starka bevis för sin anklagelse.

Om mamman står ensam med sin vetskap (av naturliga skäl är det ju till henne barnet vänder sig om det utsatts för något hos sin far, och ögonvittnen till övergrepp finns ju sällan) är risken mycket stor att socialtjänsten lägger ned ärendet redan efter ett samtal med pappan. Om han förnekar saken och inga andra uppgifter förekommer finns, enligt socialtjänstens sätt att se det, inga förutsättningar för att starta en utredning.


Att i stället göra en polisanmälan utan mycket starka bevis på övergreppen är något som familjejurister idag brukar avråda från. Enligt en forskningsrapport publicerad av ROKS 2016 (Våld och Vårdnad, lagstiftning och praxis) är nämligen tingsrätterna benägna att betrakta en mammas våldsanmälan som mindre trovärdig om det samtidigt pågår en vårdnadstvist. Åklagarna är också mindre benägna att väcka åtal när det finns en vårdnadstvist eftersom det ställer högre krav på stödbevisning (för att kompensera målsägandens ”tvivelaktiga trovärdighet”).


I det kommande vårdnadsbeslutet kommer dessutom en nedlagd anmälan om våld att tala emot kvinnan.


Ur rapporten:

”Görs en polisanmälan på ett sent stadium i vårdnadstvisten ses den ofta som ett utspel i den tvisten och inte som en seriös handling för att utreda saken.”

Om kvinnan då istället avstår från att anmäla och sedan försöker åberopa sin oro för pappans våld i vårdnadstvisten, kommer även detta att hållas emot henne. Om misstankarna var berättigade borde hon ha polisanmält, menar man. Catch22, således.


Eftersom den svenska vårdnadslagstiftningen bygger på att gemensam legal vårdnad är själva utgångspunkten och det man alltid bör sträva efter, och det synsättet bygger på samverkan och samarbete mellan föräldrarna, ses det som en nackdel för en part att inte aktivt medverka till samarbete med motparten. Och en mammas anklagelser om pappans övergrepp på barnen (eller henne själv) blir då (helt logiskt) till en uttalad ovilja att samarbeta med honom.


Ur rapporten:

”Att hävda att misstankar om övergrepp kan vara en bra strategi för en mamma att få ensam vårdnad är alltså helt felaktigt – så länge bevisen är svaga är misstankarna till nackdel för henne.”

Rapporten konstaterar att en kvinna som väljer att göra en anmälan om våld under en pågående vårdnadstvist löper stor risk att förlora vårdnaden till pappan hon anmält.


Min egen slutsats
  • Självklart är det ett stort problem att bevisläget i vårdnadsfall är mycket svårt. Men lika självklart som det är att domstolen inte bör utgå från att en anklagelse är sann, lika självklart borde det vara att själva det faktum att anklagelsen inte kunnat bevisas, inte automatiskt  ska tolkas som att anklagelsen var falsk, och att kvinnan således drivs av lömska motiv och en omotiverad ovilja till samarbete.
  • Det minsta man kan begära av rättsväsendet är att en anklagelse som inte kunnat vare sig bevisas eller motbevisas inte ska kunna läggas till grund för något alls! Det enda rimliga i sådana fall är att domstolen helt bortser från anklagelsen och fattar beslut i vårdnadsfrågan utifrån andra omständigheter.

  • I synnerhet för barnens skull är det ett enormt svek från samhällets sida att anklagelser av det här slaget så sällan blir ordentligt utredda. En outredd anklagelse gör alltså att ett barn löper stor risk att flyttas över till just den person barnet bett sin mamma skydda det emot.

  • Att viljan till samarbete gjorts till en huvudpunkt i vårdnadsfrågan är dessutom både orättvist och farligt. För inte bara gör det att våldsutsatta kvinnor ofta inte vågar berätta för rättsväsendet om övergrepp på vare sig barnen eller sig själva, utan dessutom gör det att de tvingas in i ett ”samarbete” med den man som redan misshandlat, hotat och trakasserat dem i åratal.
I slutänden betyder allt det här att våldet kan fortsätta med benäget bistånd från samhället.

 

3 kommentarer:

  1. Viktigt ämne. Fruktansvärt att kvinnor riskerar att förlora barnen om deras våldsanmälan läggs ned utan utredning!

    SvaraRadera
  2. Min advokat avrådde mig från att anmäla mitt ex, trots att min 5-årige son gråter varje gång han kommer tillbaka från sin pappa och säger att han aldrig mer vill träffa honom och att han är rädd för honom. Och socialen lyssnar mer på pappan än på mig. De säger att pojken är för liten att själv ta ställning.

    SvaraRadera
  3. Ja, så här rättslösa är barn i Sverige idag, inte mycket bättre än på suffragetternas tid. Regeringens kloka utredare har föreslagit en enkel lösning, om anklagelser om våld förekommer i en tvist om barn ska en barnutredning göras automatiskt. Men den samlar damm medan tusentals barn fortsätter att knäckas bit för bit varje dag. Det är helt enkelt för jävligt. Mental hälsa för framtida generationer är väldigt mycket värt i pengar - om det nu bara är det som räknas.

    SvaraRadera

Anklagelser om våld mot barn i vårdnadstvister

Det påpekas ständigt att alla (i synnerhet föräldrar) har en moralisk skyldighet att göra en anmälan till socialtjänsten eller polisen om ...